maanantai 24. toukokuuta 2010

Lava-ilmiöitä

Kesäsesonki alkoi, tanssilavat ovat auki, Kolmilammi korkattu. Tuttavani kysyi kesken vauhdikkaiden fuskujen olenko pettynyt siitä, että Markku Aro ei ollut lempipaikan avajaisissa. Kyllä, olisihan tuo kelvannut. Markku Aron esiintymispäivät ovat kalenterissa jo pitkälti ennakkoon. Samoin muiden suosikkiesiintyjien. Jäin oikein miettimään sitä mikä tekee toiset niin pidetyiksi ja lavojen suosikeiksi nykypäivänä. Nuorempi, osaava tanssikansa arvostaa ammattitaitoa. Monipuolinen ohjelmisto saa syttymään. Jokaisen soittajan laulutaito testataan lavalla. Orkesterit peittoavat nyt solistit. Liikkeelle saavat FBI-beat, Varjokuva, Myrskytuuli, Sinitaivas, Finlanders ja Taikakuu. Mitään näistä orkestereista ei liitetä nimekkääseen solistiin. Onnistuneeseen kokonaisuuteen on mietitty lattarit, swingit, nostalgiset slovarit ja discofiilistelyt. Valsseissa, jenkoissa, humpissa ja tangoissakin täytyy olla jotain jujua. Finlandersin neliääninen Kipparikvartetti-sovitus saa yksinkertaisen kappaleen kuulostamaan loistavalta. En ikinä ole tanssinut valsseja niin mielelläni kuin Finlandersin instrumentaalibiisejä Oliivipuiden kukkiessa ja Soir de Paris. Myrskytuulen Relight my fire-discopläjäys viime kesältä sykkii suonissa edelleen.

Toki solisteistakin pidetään. Markku Aro ja Kolmilammi – yhdistelmä on toiminut vuosia. Yllätyksellisyys ja yleisöystävällisyys on ollut valttia. Markku Aro on usein laulanut sovitun kahden setin sijaan kolme. Mittarin hipoessa kolmeakymmentä lämpöastetta Markku heitti setin lopussa vaatteet yksi kerrallaan pois ja juoksi lopulta esityksen päätteeksi viereiseen lampeen uimaan. Järvenpään tanssikeskuksen päättäjäisissä Sinitaivas soitti viisi tuntia putkeen ilman taukoja – upea haaste myös tanssijoille vetää täysillä loppuun saakka.

Tangokuninkaalliset eivät ole enää automaattisuosikkeja. Tangokisan voittajia ei pyydetä enää huippupaikkoihin kylmiltään. Täytyy olla näyttöä sekä monipuolisuutta muustakin kuin tangosta.

Etelä-Suomen suosittujen tanssipaikkojen ohjelmat näyttävät tänä vuonna erinomaisilta. Toivotaan, että tämä palkitaan runsaalla yleisöllä ja että fiilis on katossa.