tiistai 20. huhtikuuta 2010

Lentotilanne, josta ketään ei voi syyttää

Islannin tulivuoren purkauksen johdosta leijailevat tomupilvet tuntuvat vaikuttavan jokaiseen tavalla tai toisella. Ystävät ovat olleet kolmatta päivää matkalla Lontoosta Helsinkiin. Yksi tuttu järjestelee lastenhoitovuoroja peruuntuneiden matkojen takia. Joku oli vuokra-autojen saatavuuden ollessa nolla ostanut auton, jolla päästä Suomeen. Oma reissu uhkaa tyssätä – ja vaikka matkaan pääsisikin niin pääseekö sieltä takaisin. Elämää suurempia reppureissuja ei viitsisi tehdä kun sovittuja tapaamisia ja asioita on kalenterissa.

Pidän peukkuja Finnairille ja myös muille lentoyhtiöille, että jaksaisivat vielä. Inhimillisyys on kaukana jos luonnonmullistus vaikuttaa yrityksen tilanteeseen ja kannattavuuteen. Ja onhan tässä muidenkin yritysten toiminta pysähdyksissä. Puhelinneuvotteluihin ja videokonferensseihin varautuneet yritykset pääsevät hyödyntämään jo mietittyä vaihtoehtoa matkustamiselle. Kansallinen ja jopa globaali yhteishenki saa uusia muotoja (kimppakyydit Facebookissa) kun hätä on käsillä ja ketään ei voi syyttää. Tosin eräs amerikkalainen pastori oli tehnyt kokonaiset websivut syyttääkseen islantilaisia tapahtuneesta - lentotilanteen "aiheuttamisen" lisäksi mukaanlukien Björkin musiikki, pankkikriisit ja naispresidenttiys.

Kukaan ei tunnu tietävän lakko-operaatioiden tilanteesta enää mitään kun seurataan tarkemmin tuhkapilven liikkumista Euroopan yllä ja millä vauhdilla matkaajat saadaan palaamaan tai ilmatila avattua. Saataisiin suomalaisetkin illaksi kotiin.